SEÇİM HİLESİ


     Demokrasilerin vazgeçilmez parçası seçimler. Ancak seçimlerde mevcut partilerden birini seçebilirsiniz. Kendiniz bir seçenek ortaya koyup onu işaretleyemezsiniz. Bu açıdan bakınca seçim tam bir özgürlük değildir aslında. Bir nevi mahkumiyettir; Mevcutlardan birine mahkumiyet.


     Peki seçimde yarışan partiler hile yapar mı? Seçimlerde hile oluyor mu? 
Bizdeki seçimin tarihine baktığımız zaman ilk akla gelen 1912 seçimleridir. İttihat ve Terakki Partisi'nin açık ara kazandığı bu seçimler halk arasında “Sopalı seçimler” diye anılır. Rivayet odur ki, sandık başlarında İttihat ve Terakki Partisi'nin eli sopalı adamları beklemiş ve gereken yere oyların atılmasını sağlamışlar. Bu minvalde akla gelen ikinci seçim, 1946 seçimleridir. CHP ve Demokrat Parti’nin yarıştığı bu seçimde eli sopalı adamlar yoktu sandık başlarında ama. İktidarda olan CHPseçimlerin “Şaibeli seçimler” olarak anılmasına sebep olacak garip bir yöntem izledi: “Açık oy gizli tasnif” Yani oylar hükumet görevlilerinin gözü önünde açık olarak kullanıldı ama sayım gizli yapıldı. Sonuç: CHP açık ara kazandı. 


  Daha sonraki yıllarda demokrasimiz hızla gelişti. Halkta demokrasi ve seçim bilinci giderek yükseldi. Son yıllarda seçimler hakkında yeni bir iddia ortaya atılmaya başlandı: “Seçimlerde hile yapılıyor.” 
Bu iddia tümden reddedilemeyeceği gibi peşinen de kabul edilemez. Son on yıldır seçimlerde sandık kurullarında görev yapan birisi olarak şunu ifade etmek durumundayım. Sandık başında hile yapmak zordur. Çünkü sandık kurulunda her partinin bir üyesi ve bunlara ilaveten seçimi izleyen değişik partilerden müşahitler vardır. 
Eğer sandık başlarındaki görev hakkıyla yapılırsa ve süreç genelgeye uygun işletilirse sandıkta hile imkansızdır. 


   Seçim sath-ı mâyiline girdiğimiz şu günlerde hile yapılacak yaygarası ayyuka çıkmıştır. Bunun çözümü kolaydır. Her parti her sandığa dikkatli, gözü açık adamlar koyup seçimi pür dikkat takip etmelidir. Sandık kurulunun kapıya astığı tutanaklar fotoğraflanıp bir sistem üzerinden bir merkezde toplanırsa İl ve İlçe seçim kurullarında yapılacağı söylenen hilenin de önüne geçilmiş olur.


    Bana sorarsanız ülkemizde sonuçları etkileyecek bir hile yapılmamaktadır. Hele bu kadar söylentiler artmışken herkesin dikkati sandıklarda, tutanaklarda ve seçim kurullarında olacağından daha da zorlaşmıştır.
 

  Esas mesele Doğuda ve Güneydoğuda birçok yerde terör örgütünün zorbalıkla bir partiye oy verdirmesidir. Bunu herkes bildiği halde başta devlet olmak üzere seyretmektedir. 1912 sopalı seçimlerini andıran bir görüntü oluşması ülkemiz adına iyi bir manzara değildir.
7 Haziran akşamına şunun şurasında ne kaldı. Herkesin saçı önüne dökülecek.

Mevlam görelim neyler
Neylerse güzel eyler.