DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Lütfü Şehsuvaroğlu
Lütfü Şehsuvaroğlu
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

ŞEHİRCİLİK ÇALIŞTAYI BAŞLIKLARI

 

Dün bu köşede Sayın Başbakan’ın seçim sonrası ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada üzerinde en hassasiyetle ve içtenlikle durduğu konuyu masaya yatırmıştık. Drina Köprüsü’nden ilhamla işgal altında bile yapılamayacak tahribatın ne yazık ki bizzat kendi insanımız eliyle yapıldığına şahit olmanın derin ıstırabını paylaşmak istemiştik. Konuşmanın ve iyi niyet temennilerinin ötesinde kararlı bir tutum sergilenmesi icap ediyor bu dönemde…

Daha fazla tahribatın gerçekleşmemesi için…

Bu yüzden dün açıklayacağımızı duyurduğumuz şehircilikle ilgili bir hizmet içi eğitim ve çalıştaylar silsilesi kaçınılmaz gözüküyor. Gerekirse bu konulardaki uzmanları da yazarız. Türkiye tahmin edilenden daha fazla bilgi ve tecrübeye sahiptir.

Sayın Başbakan:

Bize ayıracağınız kısa zaman diliminde başlıca üç konuyu masaya yatırmak istiyoruz:

1.Seçimler geldi geçti ve ilk toplantıda yaptığınız konuşmada şehirlerin tarihi dokusu üzerine nasıl hassasiyet gösterdiğinize şahit olduk. Belli ki artık Şehir ve Çevre bilinci yüksek bir belediyecilik kaçınılmaz olmalıdır. Zât-ı âlileriniz eğer bu konuda bilgi ve estetik bakımdan yeniden öncü olursa, gerçekten bundan sonraki belediyecilik ve mahallî yönetim - merkezi yönetim arasında sağlıklı bir kalkınma modeli inşa etmemiz açısından müthiş bir dönüşüm yaşayabiliriz. Bize ait bir kent-soyluluk ve bize ait bir yüksek çevre şuuru geliştirmemiz bütün yanlış anlamaları düzeltecektir. 

2.Bu amaçla hazırladığımız program ektedir. Bu konuda önderliğiniz talep edilecektir.  Program ile ilgili görüşlerinize ihtiyacımız vardır. Ayrıca bu yıldan başlamak üzere iki büyük çevre ve şehir ödülü verilebilir. Bunlar Mimar Sinan ve rahmetli hocamız Turgut Cansever adına olabilir. 

3. Sahte çevrecilik ve çarpık şehirleşme anlayışları ötesinde gerçek bir çevrecilik ve şehir bilinci meydana getirmek ve sivil toplumla paylaşma; bu konuda bir strateji ve zaman yönetimi kurgulama peşinde olmalıyız. Bu aynı zamanda şehir ve çevre dokusu bakımından bazı motifleri de yeniden irdeleme imkânı doğuracaktır. Üstadın ‘cami mihverli medeniyet’, ‘müdir fikir’ gibi kavramları ışığında AVM mihverli olmaya başlayan yeni kentsel gelişimin tarihsel dokuyu koruyarak yeniden irdelenmesi ve belki küçük dokunuşlarla yeniden ya da baştan ıslahı mümkündür. Bunda son zamanlarda yaptığınız bazı konuşmalar bize cesaret vermiştir. Özellikle Ankara ve İstanbul’da pıtırak gibi yükselen devasa yapılaşmaların insan ruhuna vereceği zararı ifade eden ve sahillerin yağması ile ilgili uyarılarınız bize ilham verdi. Bunda da basında ve kamuoyunda bir bilinç yanılsaması yaşandığını müşahede etmişsinizdir. Bu bakımdan bütüncül nitelikte kentsel ve tarihi doku ile çevre hassasiyeti konusunda derin bir strateji ve yeni bilgilendirme atmosferine ihtiyaç vardır.    

Bir Şehircilik Çalıştayı’nda ele alınmasını önerdiğim konular başlıca şunlardır:

BİRİNCİ OTURUM:

Tarihî Dokunun Korunması ve Kent Karakterinin İhyası

-Tarih Boyunca Şehir ve Tarihi şehirlerin oluşumu ve gelişimi.

-Kent Karakterinde Tarihsel dokunun önemi ve Korunması.

Çalıştay: Tarihi dokunun korunması ve kent karakterinin ihyası bakımından örnek projeler ve bunların tartışılması.

-Örnekler: Roma, Isfahan, İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Kayseri, Ahlat, Kemaliye, Yesi, Aşkabat, Bahçesaray, Viyana, Budapeşte, Washington, Beypazarı, Sivas, Semerkant, Buhara, Bakü, Kazan, Hive, Gence, Üsküp, Saraybosna, Halep.

Sonuç bildirisinin hazırlanması:

Yeni proje tekliflerinin tartışılması

İKİNCİ OTURUM:

Kentsel Dönüşüm Planları ve Bunların Çevreye Uyumu

-Yatay ve Dikey Büyümenin Yeni Yeşil Alan Fırsatları ve Ekonomik Değerlemesi.

-Çevre Bilincinin Kentsoylu versiyonları ve Şehirleşmeye katkıları.

Çalıştay: Kentsel Dönüşüm Planları ve Bunların Çevreye Uyumu bakımından bazı projelerin değerlendirilmesi ve Olumlu katkıların devşirilmesi programları.

Sonuç bildirisinin hazırlanması

Yeni tekliflerin tartışılması

ÜÇÜNCÜ OTURUM:

Göç Olgusu ve Şehirleşme

-Türkiye’de iç göçün meydana getirdiği çarpık şehirleşme, ortaya çıkardığı sorunlar ve çözüm yolları

-Büyükşehirlerin emisyon hacmi, yeni nüfus ve yapılaşma taleplerini karşılama biçimleri ve yöntem geliştirme

Çalıştay: Göç Olgusu Ve Şehirleşme ilişkilerinin bütün yönleriyle masaya yatırılması ve yerel yönetimlerle merkezi yönetim açısından gelecek kurgusu hazırlanması ve tedbirlerin tartışılması

Sonuç bildirisinin hazırlanması

Yerel yönetimler ve merkezi yönetim elemanlarının asgari müştereklerinin tespiti

DÖRDÜNCÜ OTURUM:

Şehir mütemmimlerinin çağdaş ihtiyaçlara göre yeni biçim ve muhteva analizi

-Meydanlar, Çarşılar-bedestenler, Külliyeler, saat kuleleri, heykeller, simgesel yapılar, şehir mobilyaları, eski ve yeni arteller, park ve bahçeler, vadiler, kaleler, limanlar, tarihsel doku, çevre kentler, banliyöler, ulaşım hatları, siteler, kavşak yapıları, geçitler vb.

-Eski şehirler, yeni şehirler; Tarihsel dokuya uyumlu çevresel entegrasyon; şehir mihverinin ihyası ve çevre kentler

-Günümüzde Kurulan kentler ve başkentler(örnek: Kazakistan ve Gürcistan)

Çalıştay: Şehir unsurlarının şehir ve çevre bilinciyle modern ihtiyaçlara cevap vermesi yanında kent karakterinin korunması ve geliştirilmesi, bu uğurda çalışan kurum ve bireylerin yönetişimsel bilişimi ve hemşehrilik duygularının yükseltilmesine paralel olarak kentte yaşayanların bu çalışmalara katılımı için alınması gereken tedbirlerin tartışılması 

Örnek şehir mütemmimi çalışmaları: Meydan düzenlemeleri, çarşı düzenlemeleri vb.

Sonuç bildirisinin hazırlanması

Belediye başkanlarının gelecek kurguları, yeni projeleri ve bunlarla ilgili şehirci hasbıhalleri

KAPANIŞ OTURUMU:

4 OTURUM SONUNDA HAZIRLANAN SONUÇ BİLDİRİLERİNİN TARTIŞILMASI, DUAYENLERİN VE UZMANLARIN 5’ER DAKİKALIK DEĞERLENDİRMELERİ VE KONFERANS SONUÇ BİLDİRİSİNİN HAZIRLANMASI İÇİN KOMİSYON TEŞKİLİ

Bu çalıştayların dışında aşağıdaki konularda bur ufuk turu yapılmalı ve temel ilkeler belirlenmelidir.

Sayın Başbakan konuşmasında Mardin şehrinin kültür ve medeniyet(ler) muhafazasından bahsetmişti. Elbette ki Mardin dışında da şehirlerimiz ilgi beklemektedir. Onlar da aşağıda sıralanmıştır. Temel ilkelerin tespit edileceği ana başlıklar şunlardır:

Şehir ve Çevre Dersleri, Belediye Reisinin Ruh Planında Mimarisi, İslam ve Şehir, İslam ve Çevre, Ev’in Tarihi, Sokağın Tarihi, Şehir ve Yozlaşma, Kör ve Başkan, Toplu Konut Toplu Ölüm, AVM Merkezli Medeniyet versus Cami Merkezli Medeniyet, Cami ve Şehir, Sokak Lambası, Şehir Kültürü ve Hemşehrilik, Hergelen Meydanı, Hamamönü’nün Tarihi, Dikey ve Yatay, Artık Yapmanın Günahı, Kirlenme ve Temizlenme, Bir Damla Su, Şehir Ve Kirlilik, Çevreyi Tehdit Eden Unsurlar, Diploma ve Ehliyet, Yanlış Teknoloji, Sahte Çevrecilik, Aşırı Planlama, Mühendis ve Mimar, Toprak ve Su, Yer altı Barajları, Şehir ve Başkan, Kanun ve Şehir(Yasa ve Kent), Kentsel Dönüşüm Yalanı, Eski Şehir-Yeni Şehir, Çevre-kentler, Allah ve Çevre, Allah ve Şehir, Görüntü Kirliliği, Dil Kirliliği, Su Kirliliği, Hava Kirliliği, Gürültü Kirliliği, Çevre Eğitimi Ne Düzeyde, Şehircilik, Bisiklet ve Kent, Ağaç ve Kent, Aral ve Çağdaş Turancılık, Türkiye’de Flora ve Fauna, Ekosistemler ve Kaynaklar, Tarım ve Çevre, Küçük Güzeldir- Küçük Bahçe Kurma Sanatı, Köy envanteri, Fatih-Mimar Sinan, Suç ve Ceza, Sulak alanlar, Yaylalar, Şehir ve Çevre Hukuku, Kadı kararları, Fermanlar, Fetvalar, Kanunnameler, Kent Dokuları, Kentte Ağaçlandırma Nasıl Olmalıdır, Şehri ve çevreyi Kurtarmanın 99 yolu, Apartman ve toprak, Tarımda etkin sulamanın yolları, Sanayi kentleri-tarım kentleri- çevre kentleri, Tarih ve şehir serisi, Kudüs, İstanbul, Urfa, Bursa, Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Edirne, Kırım, Yesi, Petersburg, Mardin, Mekke, Medine, Berlin, Viyana, Taşkent, Tebriz, Bakü, Kars, Ankara, Kastamonu, Erzincan, Bingöl, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Uşak, İzmir, Bozcaada, Adana, Antalya, Kütahya, Eskişehir, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Trabzon, Samsun, Ordu, Tokat, Amasya, Çorum, Isparta, Yozgat, Eğin, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Van, Tatvan, Ahlat, Balıkesir, Suçıktı-Dursunbey, Burdur, Muğla, Silifke, Brüksel, Strazburg, Almatı, Girne, Lefkoşa, Aşkabat, Leman gölü, Münih, Frankfurt, Çanakkale, Çankırı, Tarih ve Kent, Türkiye’de yaban hayatı, Gecekondu ve vadi, Hız ve güç travması, Şaşkın kent, Trafik keşmekeşi, Hızlı yaşam faydalı mı zararlı mı?, Şehir ve çevre düşmanı belediyecilik, Şehir ve çevre dostu belediyecilik, Mış gibi yapmak, Ötekileştirme ve kent, Eşitlik ve kent, Yer altı insanları, Saray ve hanedan, Kente adını verenler, Otoyol, Edebiyat ve çevre, Edebiyat ve şehir, Ortadoğu’da tarım, çevre ve şehir, Osmanlı şehirleri, İklim değişikliğinin çevre ve şehirlere etkisi, Kahvehaneler, Camiler, Kabirler, Sokaklar, Caddeler Meydanlar, Saat kuleleri, Kaldırımlar, Bedestenler, Kapalı çarşılar, Külliyeler, Medreseler, Avlular, Bahçeler, Bağlar, Balkonlar, Teraslar, Şehir kulüpleri.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA