Son dört yılda Özbek ordusunun silahlarının% 41'i yenilendi.

Savunma Bakan Yardımcısı Alisher Norboev duyuruyu 15 Ocak'ta yaptı.

Norboev ulusal orduya, yeni teçhizatın satın alınmasıyla birlikte mevcut teçhizatın yükseltildiğini söyledi.

Ordunun ülkede geliştirilen haberleşme teçhizatını kullandığını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev iktidara geldiğinden beri, ulusal ordunun savaşa hazırlığı ve Özbek Silahlı Kuvvetlerinin güçlendirilmesi üzerine defalarca odaklandı.

Mirzayev olarak ilk olarak Ocak 2017'de  "modern, güçlü bir ordu barışçıl bir yaşamın garantisidir" diyerek orduda yenilenmenin gereksinimine işaret etti. 

Cumhurbaşkanı'nın Ağustos 2017'de başkanlık ettiği bir video konferansta, Silahlı Kuvvetlerde reform yapılması konusu gündeme geldi.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, başkan kişisel olarak askeri eğitim alanlarını ziyaret ederek askeri eğitimi, askeri teçhizatı ve silahları inceledi.

Özellikle, Özbekistan'ın ordusuna modern teçhizat sağlamak için 2018'den beri Rusya ile yakın görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

2019'da Rus medyası, Özbekistan'ın görüşmeler kapsamında askeri helikopterler, savaş uçakları ve radar sistemleri satın almakla ilgilendiğini bildirdi.

Rusya'da 2019 yılında düzenlenen Beşinci Uluslararası Askeri-Teknik Forum "Ordu-2019" da Özbekistan'ın çok amaçlı zırhlı araçlar "Tiger" sevkiyatı aldığı açıklandı.

12 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Silahlı Kuvvetleri daha da geliştirme ve ülkenin savunma yeteneklerini güçlendirme talimatı verdi.

Gözlemciler, Özbekistan'ın ordusunu güçlendirmeye odaklanmasının ana nedenlerinden birinin Afganistan'daki durumun değişken olmaya devam etmesi olduğunu söylüyor.

Şubat 2019'da Özbek Silahlı Kuvvetleri Kurmay Başkanı Pavel Ergashev, Afganistan'daki istikrarsızlık ve çatışma havasının büyüdüğünü ve ülkenin kuzeyindeki "istikrarsızlık yuvalarının" Orta Asya'daki güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

Özbekistan'ın askeri gücü, Global Firepower 2021 sıralamasında 138 ülke arasında 51. sırada yer alıyor. Bu sıralama Özbek Ulusal Ordusu'nun Orta Asya'daki en güçlü ordu olduğunu gösteriyor.

BBC ÖZBEK