Türkiye genelinde 18 Haziran’da başlayarak 26 Haziran’a kadar beş oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) Aydın’da 12 bin 84 öğrenci katılacak.
LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen öğrencilerin tercihleri doğrultusunda katılmak zorunda oldukları lisans yerleştirme sınavları, 18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlıyor. Toplam beş oturumda yapılacak olan sınavlar, 26 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) sınavı ile sona erecek.
Sınavlara katılacak öğrencilerden 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzunun Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başlığı altındaki açıklamaları mutlaka okumaları gerektiğini belirten Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetlerinden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Vahit Çopur, “LYS’lere giren öğrencilerimizin, sınava giriş, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının geçerli sayılması ile ilgili olarak kılavuzda belirtilen tüm kurallara uymaları zorunludur. Bu nedenle öğrencilerimizin sınava girmeden önce ÖSYM tarafından yapılacak duyuruları ve kılavuzun ilgili sayfalarını dikkatlice okumaları kendileri açısından yararlı olacaktır. Yıllardır süren hazırlıklarının, çok basit hatalarla heba edilmemesi için her açıklamayı önemsemelidirler. Bu nedenle artık öğrencilerimiz tarafından ezberlenmiş olmasına rağmen bazı açıklamaları tekrar etmek isterim. LYS’lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacaktır. Her soru kitapçığının ‘soru kitapçık numarası’ cevap kâğıdının ilgili alanlarına ayrı ayrı kodlanmalıdır. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıklarının toplanması ve diğer teste ait soru kitapçıklarının dağıtılması ile karekod etiketinin yapıştırılması dışında ara verilmeyecektir. Bu toplama ve dağıtım işlemleri sırasında öğrencilerimiz ve salon görevlileri sınav salonundan dışarı çıkmayacaklardır. Her test için tanınan cevaplama süresi, ilgili testin soru kitapçığı dağıtılıp salon başkanının ‘Sınav başlamıştır.’ dediği andan itibaren hesaplanacaktır. Her oturumda yer alacak testlerin soruları ayrı kitapçıklarda ve o testler için ayrılan süreler içerisinde öğrencilerimize yöneltilecektir. Her oturumda testlerin soruları için ayrı kitapçıklar kullanılmasına rağmen öğrencilerimize tek bir cevap kâğıdı verilecektir. Bunun yanında öğrencilerimizin mağdur olmamaları ve sınav salonuna süresi içerisinde alınabilmeleri için çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara götürmemeleri, metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle sınava katılmaları ve sınavdan en az bir saat önce sınavlara katılacakları bina önünde hazır bulunmaları gerektiğini hatırlatır, bütün öğrencilerimize başarılar dilerim” dedi.
AYDIN’IN YGS BAŞARISI ARTTI
Lisans yerleştirme sınavlarına yönelik hazırlıklar, başarı durumu ve beklentileri konusunda değerlendirme yapan İl Milli Eğitim Müdürü pervin Töre ise, “Öğrencilerimizin gelecek yaşantıları açısından önemli bir belirleyici olan merkezi sistem sınavları, çok ciddi hazırlık süreçlerini zorunlu kılıyor. Öğrencilerimizin ve ailelerinin büyük fedakârlıklarla hazırlandıkları bu süreçte harcanan emeklerin boşa gitmemesi için, sınavın uygun koşullarda yapılmasını sağlayacak bütün çalışmalar tamamlandı. İki hafta sonuna yayılan toplam beş oturumluk sınav serisinin sonuçlarını, kendimiz için de önemli bir performans göstergesi olarak kabul etmekteyiz. Bizler bu bilinçle, sınavlara hazırlanan bütün öğrencilerimizin hazırlık süreçlerini yakından takip ettik. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Şubemizin çalışmalarıyla okullarımızın başarı durumlarını analiz ettik ve yapılması gereken çalışmaları belirledik. 2015 yılında YGS sınavına giren 9 bin 394 öğrencimizin yüzde 90,33’ü 140 ve üzerinde puan alırken, yüzde 70,50’si 180 ve üzerinde puan almıştı. Çok sevindiricidir ki bu oranlar 2016 YGS sınavında daha da arttı. 2016 yılında YGS sınavına giren 10 bin 178 öğrencimizin yüzde 90,6’sı 150 ve üzerinde puan alırken, yüzde 77,5 ise 180 ve üzerinde puan aldı. 2016-YGS’deki bu artışın 2016-LYS’de gerçekleşeceğine inanıyorum. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda adından sıkça söz ettiren ilimiz için başarı, bir gelenek halini almıştır. Amacımız bu başarı geleneğini sürdürmek ve ülkemizin geleceğinde söz sahibi olabilecek öğrencileri yetiştirmektir. 2016-YGS sonuçlarına göre ilk bin aday arasında yerini alan yirmi iki öğrencimizin de 2016-LYS’de yeni dereceler elde edeceğine inanıyorum. Fakat önemli olan kitlesel başarılardır. Bizler de özellikle bunun için çalışıyoruz. Hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan ailelerimizin, ciddi bir şekilde sınava hazırlanan öğrencilerimizin, okul yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin, harcadıkları emeklerinin meyvelerini toplayacakları bir süreci yaşıyoruz. 18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak olan LYS puanları ile öğrencilerimizin istedikleri üst öğretim kurumlarına kayıt hakkı kazanacağına inanıyor ve ayrı ayrı beş oturumda sınava girecek toplam 12 bin 84 öğrencimize başarılar diliyorum. Bu vesileyle öğrencilerimizin hazırlık süreçlerine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.