Akhisar ile Galatasaray arasında oynanan Ziraat Türkiye Kupa Finali, Galtasaray'ın şampiyonluğu ile sonuçlanınca gözler Uefa Ligi'ne çevrildi.  Statü gereği Şampiyonlar Ligi veya Uefa Ligi'ne katılan takımlar ZTK şampiyonu olurlarsa Uefa'ya gitme hakkı Süper Lig'i 5.ci bitiren takımlara veriliyor. Ancak doğrudan gitme hakkı olmuyor, bu hak Süper Lig'i 3. bitiren takıma veriliyor.  Süper Lig 5.cisi elemelerden sonra Uefa'ya katılabiliyor. Uefa için Yeni Malatyaspor 5 puan ve +5 averaj farkı sağlamışsa da kalan maçlarına baktığımızda  4 adayın da şansı olduğu bir gerçek. işte o takımlar, puanları, kalan maçları, hesaplamaları...

 

YENİ MALATYASPOR 

Puanı: 47

Averaj +5

Nasıl Uefa'ya gider?

Y.Malatyaspor'un Uefa'ya gidebilmesi için en az 1 maçtan galip gelmesi veya Konyaspor'un en az 2, Alanya ve Antalyaspor'un ise averaj olarak farkı çok olduğu için 1 puan kaybı gerekiyor.(kaldı ki 2 maç kaldığı için takımlar puan kaybı yaşadıklarında en az 2 olur). Zaten rakiplerinden 5 puan farkı bulunan ve averaj olarakta önde olan Y.Malatyaspor deplasmanda Antalya ile oynayacak, son hafta ise Bursapor ile evinde oynayacak. Antalyaspor'un puanı 42 ve Avrupa Ligi şansı bitmiş değil. Bu yüzden kolay teslim olmayacaktır. Bursapor ise düşme hattında. Artık 1 puan kaybı bile takımı düşürebilir. Puan kaybına hiç tahammülü olmayan, artık son şanslarını oynayan bir takım. Yeni Malatyaspor 5 puan ve avarajla önde olmasına rağmen  2 maçtan en az 3 puan alması şart ve bu konuda en zorlanacak takaım da yine Yeni Malatyaspor. Özellikle Antalyaspor maçından berabere veya galibiyet ile ayrılmalı. 

Yeni Malatyaspor2un en yakın rakibi Konyaspor. Antalya ve Alanyaspor'un puan eşitliği halinde  yüksek avaraj farkını kapatması zor. Fakat Konyaspor'un Yeni Malatyaspor ile avaraj farkı sadece 3.

Y.Malatyaspor'un puan kayıplarında ise Konyaspor, Alanyaspor ve Antalyaspor'un puan kaybetmesini bekleyecek. 

Y. Malatyaspor'un Uefa'ya gitme ihtimali %61

 

KONYASPOR  

Puanı: 42 

Averaj +2

Nasıl Uefa'ya gider?

Atiker Konyaspor her ne kadar puan olarak Y.Malatyaspor ile arada puan farkı yaşasa da kalan maçlarına bakıldığında, Uefa yolunda en dişli rakip. Konyaspor önce ligte sadece 1 puan aldığında veya rakipleri puan kaybettiğinde(ki birbirleri arasındaki maçları da hesaba katarsak ligte aklması kesinleşmiş gibi)  ligte kalması garanti olacak Kasımpaşa ile deplasmanda, ligten düşen Akhisarspor ile evinde oynayacak. Konyaspor'un her iki maçı da alması, Yeni Malatyaspor'un da en az 5 puanı bırakması gerekiyor. Puan eşitliği halinde Y.Malatyaspor ile arasındaki 3 averaj farkını kapatması gerekiyor. Alanyaspor ve Antalyaspor ile puan eşitliğinde Konyaspor'un açık ara averaj farkı var. Alanyaspor -6 avarajda Antalyaspor ise -17 avarajda. 

Konyaspor'un son zamaanlardaki artan grafiğine, form durumuna bakıldığında 2 galibiyet de mümkün. Fakat Y.Malatyaspor'un en az 5 puan kaybetmesini beklemek zorunda. 

Konyaspor ve Malatyaspor'un her iki maçlarını kaybetmelerinde ise Alanyaspor veya Antalyaspor'un her iki maçını kazanması gerekmekte.

Konyaspor2un Uefa'ya gitme ihtimali %28

 

ALANYASPOR 

Puanı: 42 

Averaj -6

Nasıl Uefa'ya gider?

Alanyaspor'un çok düşükte olsa Uefa şansı bulunuyor. Bunun için 3 rakibinden Y.Malatyaspor'un 6, Konyaspor'un en az 1(2 maçta 1 puan farkı olmayacağına göre 1 mağlubiyet), Antalyaspor'un 1 mağlubiyeti veya beraberliği gerekiyor(Antalyaspor ile Maalatyaspor'un birbirleri arasında maçı olduğundan, hem Malatyaspor'un hem Antalyaspor^'un  2 galibiyet alması imkansız. Bu durum Konyaspor ve Alanyaspor'un şansını artırıyor. 

Ne olursa olsun Alanyaspor hiçbir maçını kaybetmemeli ve rakiplerin kayıplarını beklemeli. Alanyaspor evinde ilk 8'de kalmak dışında ve galibiyet prmi dışında ligte hiçbir iddası kalmayan Rizespor ile evinde, Şampiyonluk yarışının favori takımlarından Başakşehir ile deplasmanda oynayacak. Rakipler puan kaybetse dahi Alanyaspor'un 6 puan çıkarması hayli zor. 

Şampiyonluk yarışlı bu hafta büyük ihtimal çözümlense dahi  Şampiyonlar Ligi'ne gitmekte büyük bir başarı olacak. Bu yüzden Başakşehir muhakkak Alanyaspor'u yenmek için sahaya çıkacaktır. 

Alanyaspor'un  Uefa'ya gitme ihtimali %8

 

ANTALYASPOR  

Puanı: 42 

Averaj -17

Nasıl Uefa'ya gider?

Antalyaspor'un tek şansı maalesef ki Y.Malatyaspor ile maçı olması. Bu maç aynı zamanda Alanyaspor ve Konyaspor için de önemli. Antalyaspor Y.Malatyaspor'dan 1 puan alması durumunda Konyaspor'un daha çok şansını artıracak. Ancak kendisi ve Alanyaspor'un şansı kalmayacak. Yarış Y.Malatyaspor ile Konyaspor arasında olacak. Antalyaspor'un diğer maçı Lig'te kalmayı garantileyen ve galibiyet piriminden, 2-3 sıra yukarısı veya zorda olsa ilk 8 şansını deneyecek olan Fenerbahçe ile deplasmanda oynayacak.

Antalyaspor 2 maçını da kazanmalı ve y.Malatyaspor'un en az 6, Konyaspor ve Alanyaspor'un en az 2 kayıp vermesini beklemek zorunda.  Çünkü  Konyaspor ile avraj farkı 19, Alanyaspor ile averaj farkı 11.  Ancak yinede Uefa bilmecesi Antalya'da çözülecek. 

Antalyaspor'un Uefa ihtimali:  % 4  

Kaba hesaplama olup, çok farklı ve dataylı ihtimaller var. Ancak cumartesi akşamı düğüm büyük ihtimal çözülmüş veya ihtimaller azalmış olacak.

HABER: KKLK