ankara
Giriş Tarihi : 08-08-2022 21:14

Ankara-İstanbul arası 70 dakika olacak

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın açıkladığı projenin 'Yap-İşlet-Devret (YİD)' modeliyleinşa edilmesi planlanırken, finansman için aralarında Katar'ın da bulunduğu bazı ülkelere projenin lansmanının yapıldığı öğrenildi

Ankara-İstanbul arası 70 dakika olacak

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın açıkladığı projenin 'Yap-İşlet-Devret (YİD)' modeliyleinşa edilmesi planlanırken, finansman için aralarında Katar'ın da bulunduğu bazı ülkelere projenin lansmanının yapıldığı öğrenildi. Konunun, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanacak Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile görüşmelerde de masaya yatırılması öngörülüyor. 

Proje YİD ile yapılacak 

Hükümetin gündemindeki proje, Ankara'dan Eskişehir'e, oradan da çeşitli iller üzerindenİstanbul'a giden mevcut hızlı trenden farklı olacak. Yeni bir hatla, doğrudan Ankara ile İstanbul'un hızlı trenle birbirine bağlanması hedefleniyor. Böylece 500 km'lik hattın 340 km civarına düşürülmesi öngörülüyor. Bazı firmaların da "YİD" modeliyle yapıma sıcak baktıklarını iletmesi, Ulaştırma Bakanlığı'nı yeni planlamalara itti. 

‘Daha hızlı, daha kısa’ 

Yeni hattın yapılması durumunda hızlı trenin 350 km/kWh hızla gitmesi ve yolculuk süresinin iki kent arasında 70-80 dakika civarına kadar düşmesi planlanıyor. Mevcut hızlı tren hattıyla çeşitli istasyonlarda durulması nedeniyle 3 saat 15 dakikada Ankara-İstanbul ulaşımı sağlanıyor. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın, 19-21 Kasım tarihleri arasında Katar'a yaptığı ziyaret sırasında, bu projenin broşürlerinin takdim edildiği ve ortak çalışma yürütülebileceği yönündeki beklentinin aktarıldığı belirtildi.

Dünya Kupası pazarlığı

Görüşmelerde, Türkiye ile Katar arasında halen 618 milyon dolar olan ticaret hacminin hızla artırılması ve ortak yatırımlara yönelinmesi masaya yatırılacak. Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla özellikle müteahhitlik alanında yeni işbirliği imkanları olduğu belirtildi. Bakan Elvan'ın ziyareti sırasında, statlara giriş ve güvenlikle ilgili çipli kartların Türk firması tarafından yapılması kararlaştırılmıştı. Türkiye'de de, Çandarlı Limanı'ndan Ankara-Niğde Otoyolu'na, Mersin Taşucu Limanı'ndan Çanakkale Köprüsü Geçişi'ne kadar YİD modeliyleyapılacak projelerde Katarlı zengin yatırımcıların rol üstlenmesi konusunda görüşmeler yapılacak.

 

Kaynak : Akşam

AdminAdmin