1927 Yılında Erzurum'un ispir ilçesinde dünyaya gelen Eşref Kolçak, 14 yaşında iken İstanbul'a eldi. 1944 ylında Kasımpaşa'da Tesviye Marangozluk okudu. Marangozluk, Ayakkabıcılık işlerinde çalıştı. 1944 yılı Eşref Kolçak için hayatının dönüm noktasıydı. Çünkü hem okulunu bitiriyor hemde Atilla Revü Operati'nde tiyatroya başladı. 1 yıl sonra Ses Tiyatorsu'na geçti. 1947 yılında tiyatordan oyunculuğa geçti. İlk oynadığı film Cahide SONKU ile beraber "Fedakar Anne" filmiydi. 

Kahramanlık filmlerinin aranılan  mert yüzünü uzun süre temsil etti. Cüneyt Arkın, Osman Seden gibi sanatçılarla beraber  kötü adamların iyi arkadaşı rolünü benimsedi. İki kahramanlı fimlerin aranılan oyuncusuydu. 

Eşref Kolçak hayatı boyunca 180 eserde rol adlı. Bütün bunları yaparken kasımpaşa'da oturduğu sıralda Marangozluk mesleğini de devam ettirdi. Marangoz dükkanı ve mobilya mağazı işletti. 2010 yılında eşini, 2017 yılında sanatçı oğlu Harun Kolçak'ı kaybetti.

Hastalığı sebebiyle Gemlik Devlet Hastanesi'ne kaldırılan usta sanatçı kurtarılamayarak hayata gözlertini yumdu. 

Gemik Devlet Hastanesi'nin  konu ile ilgili açıklaması şöyle; 

“Değerli sinema sanatçımız Eşref Kolçak 24.04.2019 tarihinde genel durum bozukluğu ve pnömoni tanısı ile hastanemiz yoğun bakım ünitesine yatırıldı. 18.05.2019 tarihinde hipoksik solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği gelişen hasta solunum cihazına bağlandı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen 26.05.2019 tarihinde saat 16.40'ta hayatını kaybetmiştir”

Kolçak vasiyeti üzerine eşinin üstüne yaptırdığı mezara yarın defnedilecek.