Günümüzde çocukların sokakta oynama kültürü kalmadığı gibi pandemi sebebiyle de adeta evlerine hapsoldular. Pandemi nedeniyle ülkemizde de öğrencilere uzaktan eğitim yöntemiyle dersler verilmektedir.

Hepimizin bildiği gibi en geç dört yaşından itibaren her çocuk ev ortamında cep telefonu tablet gibi elektronik cihazlar kullanmaya başlıyor. Eskiden bu cihazlara karşı kısıtlama getirmeye çalışan velilerin, uzaktan eğitimlere geçilmesi sebebiyle buda artık mümkün gözükmüyor. Uzaktan eğitimler nedeniyle belli rutin aralıklarda öğrenciler ekran başında kalmak zorundalar. Gerçek şu ki 4 yaşından büyük bütün çocuklar günlük en az 4-6 saatini dijital ekranlara bakarak geçirmek zorunda kalıyor. Bu dijital ekran kimi zaman bir televizyon olurken kimi zaman cep telefonu tablet oluyor.

Dijital Ekranlar Gözü Yoruyor!

Saatlerce kullanılması halinde bütün dijital cihazların yaydığı ışıklar gözü yoruyor. Sadece yormakla kalmıyor aslında bu konuda bilim insanları yakın gelecekte dünyanın yarısının görme problemi yaşayan insanlardan oluşacağını açıklıyor. Buna sebep olarak da yeni neslin dijital ekranlara olan bağımlılığını gösteriyor.

Dijital ekranların yaydığı ışıklara saatlerce maruz kalmanın sadece göze zararı yok. İnsanın biyolojik saatini, uyku düzenini bozabildiği gibi birçok kronik rahatsızlığa da yol açıyor.

Kısacası çocukların dijital ekranlara bakma zorunluluğu arttıkça tehlike arz eden durumlar ortaya çıkıyor.

Çocukların gözlerini dijital ekranların yaydığı ışıklardan koruyun !

Peki nasıl koruyacağız? Aslında birçok ebeveyn işin ciddiyetinin farkında lakin neler yapılması konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Günümüz şartlarında dijital ekranların yaydığı zararlı ışıklardan korunmanın yolu oldukça basit. Bir gözlük yardımı ile gözümüzü en üst seviyede koruyabiliriz.

Nasıl ki yağmurlu bir havada ıslanmamak için şemsiye kullanıyorsak, göze gelen zararlı ışınlardan korunmak içinde özel üretilmiş gözlük camları mevcut. Üstelik bu camlara ülkemizdeki bütün gözlükçülerden kolayca ulaşabilirsiniz.

Dijital ekranlardan yayılan zararlı ışığın etkilerinden korunmak için, ışık filtreli gözlük camları kullanmak, gözlüğü takan kişiyi tüm zararlı ışıkların etkilerinden koruyacaktır. Bu ışık filtreli camlar, zararlı ışığın büyük bir kısmını absorbe etmektedir.

Burada bilinmesi gereken önemli bir şey daha var. Bu tarz ürünler yalnızca Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış optisyenlik müesseselerinde yani gözlükçülerde satılmaktadır. İnternette ve tezgahlarda orijinal olduğu iddia edilen ürünlerin bir faydası da olmayacaktır. Dijital ekranların zararları ve korunma yöntemleri konusunda ayrıntılı bilgiyi, sizlere en yakın optisyenlik müesseselerinden öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

 Optisyen İsmail UYAR

Optisyenlik Mesleği Eğitim ve Dayanışma Derneği

Başkanı