OTTAWA (QHA) - Kanada Rusya’ya karşı yeni ekonomik yaptırımları uyguladı ve 20 Rus ve Ukraynalı yöneticinin ülkeye girişini yasakladı.

 

 

Kanada Başbakanı Stephen Harper, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni yaptırımlar çerçevesinde petrol arama ve çıkarmada kullanılan teknoloji satışının sınırlandığını kaydetti.

 

Çatışmanın başlamasından bu yana Putin’in rejimi Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını bozduğunu belirten Harper, “Kanada, Kırım’ın yasalara aykırı şekilde ilhakını ve Doğu Ukrayna’daki uzun süre devam eden kışkırtıcı askeri eylemlerini kabul etmeyecek. Böylece ek ekonomik yaptırımları uyguladığımızı, Rus ve Ukraynalı yöneticilerin Kanada’ya girişini yasakladığımızı ilan ediyoruz” dedi.

 

Kanada, petrol arama ve çıkarmada kullanılan teknolojilerin satışlarında, ayrıca mali sektörde yeni sınırlamalar getirdiğini dile getiren Harper, “Müttefik ve partnerlerimiz ile yakından işbirliği yaparak kabul ettiğimiz yaptırımlar, Ukrayna’da militarizmi durdurmak için Rusya’ya ciddi ekonomik baskı yapıyor” diye kaydetti.

 

Barış ve özgürlük için Putin’in rejini karşı mücadelesine devam ettiğinden dolayı Kanada’nın her zaman Ukrayna halkını destekleyeceğini ifade eden Harper, “Gerektiğinde müttefik ve ortaklarımızla yeni önlemler kabul etmeye hazırız” diye belirtti.

 

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, 18 Aralık tarihinde Rusya tarafından ilhak edilen Kırım ve Sivastopol'e yeni yaptırım paketini kabul etti.

 

ABD Başkanı Barack Obama Rusya’ya yeni yaptırımlar getiren ve Ukrayna’ya silah ve diğer tür yardımlar içeren tasarıyı imzaladı.

QHA