Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ertuğrul, 11 ay dirseğindeki kırıkla yaşamak zorunda kalan Iraklı hastayı tedavi ettiklerini söyledi.
Irak’ta yaşanan savaş sonrasında Türkiye’ye gelen Iraklı Ranıah Gorgees Khammoo Shaheen isimli hasta, dirseğindeki kırıktan habersiz olarak 11 ay yaşadı. Dirsek hareketlerinde ileri derecede kısıtlılık oluşması ve ağrılarının artması sonucunda kolunu kullanamaz hale gelen Shaheen, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ertuğrul’a başvurarak dirseğinin filmlerini çektirdi. Çekilen filmler sonrasında dirsek ekleminden bir parçanın yerinden ayrılarak eklem içerisinde kilitlenmeye sebep olduğu anlaşıldı. Yapılan operasyon sonrasında hasta eski sağlığına geri döndü.
Iraklı hastanın dirsek ağrısı ve kısıtlılığı şikayeti ile kendilerine geldiğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Ertuğrul, çekilen filmlerin ardından dirsek eklemi içerisinde kırık olduğunu fark ettiklerini bildirdi. Zaman zaman bu tarz kırıkları gördüklerini aktaran Ertuğrul, “Bu hastanın ilginç olan kısmı, 11 ay gibi uzun bir süredir kırıkla yaşıyor olmasıydı. Literatüre baktığımızda bu bölgede en fazla ihmal edilmiş kırıklar 5 hafta civarında. Bu kadar ihmal edilmiş bir kırık görmedik. Savaş şartlarının olması böyle bir kırığın ihmal edilmesine sebep olmuş. Hasta şanslı ki, Türkiye’ye geldi. İlk etapta ‘Kırık yerine tutar mı? Tutmaz mı?’ çok tartışmalı bir konuydu. Bizde hasta ile konuştuk. İyileşme şansının olduğunu anlattık. Hasta kabul etti. Hastanın ameliyatına girdiğimizde, kırık bölgede ki parçanın şeklinin 11 ay içerisinde bozulduğunu gördük. Kırık bölgesinde yeni kemik oluşumu meydana geldiğinden kırılan parçayı yerine koyduğunuz da tam oturmuyordu. Oldukça zor bir yerdi. Biz pes etmedik. Yarım saat 45 dakika süren bir uğraş sonrasında kırık parça ve ayrıldığı alanı oyarak şekillendirip birbirine uyumlu hale getirdik. Eklem yüzeyinin neredeyse kusursuz halini görünce benim ve yardımcı hemşirelerinin mutluluğu gözlerimizden okunuyordu. Daha sonra özel vidalar ile parçayı yerine sabitledik. Emeğimiz sonuç vermiş ve başarılı bir ameliyat yapmıştık. Çok şükür ameliyat sonrası dönemde de işler yolunda gitti ve kırık kaynadı. Hastamız şu an dirseğini hiç kısıtlılık olmadan tam fonksiyonları ile kullanabiliyor” dedi.
Iraklı hasta Ranıah Gorgees Khammoo Shaheen ise yapılan başarılı operasyon sonrasında doktora ve hastane yönetimine teşekkür etti.