Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre; şu anki koşullar devam ettiği takdirde, kadın ve erkek arasında maaş ayrımı kalmaması ve iş alanında eşit temsiliyet için 217 yıl daha geçmesi gerekiyor.

Kadın ve erkeğin her anlamda eşit olduğu bir toplum için bugüne kadar birçok adım atılmış olsa da, hâlâ istenilen noktaya varılabilmiş değil. Özellikle iş dünyasında erkeğe karşı gösterilen "öncelikli" olma durumu, iki cinsin de ekonomik anlamda eşit koşullara sahip olmasının önüne geçiyor. WEF'in yaptığı bir araştırmaya göre; dünya geneline bakıldığında bugünkü koşullar olduğu gibi devam ederse, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin 217 yıl sonra yok olacağı sonucu ortaya çıkıyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. TÜİK'in Ekim 2017 istatistiklerine bakıldığında Türkiye'de çalışma yaş aralığında bulunan 30 milyon 300 bin kadından sadece 8,9 milyonunun çalıştığı görülüyor. Erkeklerin istihdama katılım oranı yüzde 70 civarında iken kadın katılımı yüzde 30'un altında kalıyor. Yine WEF'in raporuna göre Türkiye, kadın ve erkeğin ekonomiye katılımı arasındaki uçurum açısından 144 ülke arasında 128. sırada yer alıyor.

'1,5 milyon kadın iş arıyor'

Gayrimenkul alanındaki Türkiye ve dünya şampiyonluklarıyla adını duyuran Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, ülkemizde iş dünyasında yer alan başarılı kadınlardan birisi. Kadın temsiliyetinin şu anki seviyeden çok daha yukarı çıkması gerektiğini söyleyen Başaran, "Şu an ülkemizde 1,5 milyondan fazla kadın iş arıyor. Kadınların iş hayatında erkekler ile eşit hak ve fırsatlara sahip olması ve potansiyellerinin tamamını gerçekleştirmeleri durumunda ülkemizin daha ileri noktalara gideceği çok açık. Kadın istihdamının arttırılması, kadınların kendilerine olan güvenini yerine getireceği gibi, ekonomimize de çok ciddi katkılarda bulunacaktır. Kadın istihdamındaki en ufak artış bile Gayri Safi Millî Hâsıla ve Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla'ya büyük katkılar sunmaktadır. Umarım ülkemiz ve dünyanın tamamı bu konuda çok daha iyi yerlere gelir."