https://www.pusulatr.com/files/uploads/user/90070.jpg
Muammer TUNAHAN

Mehter Takımı Geri Adım Atar Mı?

01-01-1970 03:00 27238 kez okundu.

Her Cumartesi TRT 1 de beğendiğim hatta hikâyelerinde kendimi gördüğüm "Gönül Dağı" dizisi 20. bölümü sonlarında düğüncü Muammer  "Hayatta öyle değil mi ki Mehter Marşı gibi iki ileri bir geri" ifadesini kullandı. Türk kültürüne hizmet eden böylesine kaliteli bir filme "İKİ İLERİ BİR GERİ" ifadesini hiç yakıştıramadım.

Şimdiye kadar TV programlarında filmlerde, söyleşilerde sanatçı, akademisyen, siyasetçi birçok kisiden Mehter Marşı ve Mehter Takımı ile ilgili İKİ İLERİ BİR GERİ yakıştırmasını maalesef çok duydum. Bu işin son damlası oldu. Birileri bilerek veya bilmeyerek bu ifadeyi milletin bilinçaltına yerleştirilmeye çalışıyor bu ifade asılsız ve değersizlertirmek maksatlı bir iftiradır.

Bugün sizlere mevcut tören yürüyüşü ve Mehter Takımınının yürüyüşü hakkında bilgi vermek istiyorum. Mevcut uygulanan resmi tören geçitlerinde yürüyüş kolu tören alanında bulunan iki kırmızı bayrak arasında en sağdakiler Kollarını sallar karşıya bakarak yürürken onun solunda bulunanlar kolları yanda sabitler başını sağa çevirerek devlet protokolünü selamlar. Yürüyüş kolunun hepsi dizleri bükmeden tören adım ile yürürler. Sizin algınızdaki Mehter takımı yürüyüşü de bir adım iki adım ve üçüncü adımda yarım cephe alarak sağı yani devlet protokolünü selamlar ve durmadan bir iki üç adım daha atar sola doğru cephe alarak solu yani halkı selamlar. Bu tören alnı yani kırmızı plamalar arasında durmaksızın tekrarlanarak devam eder.

Şimdi soruyorum iki ileri bir geri ifadesinin dayanağı nedir?

Mehteran, savaşlarda kahramanlık nidalarıyla kendi askerlerine cesaret verirken düşmanı korkutmaya yönelik bir askeri birim olup hala Türk Silahlı Kuvvetlerin Mehteran Bölüğü devam etmektedir. "Mehter" Farsça’da “daha büyük, en büyük” anlamına gelen mih-ter kelimesinin Türkçeleşmiş şekli olan mehter çoğulu mehterândır. Mehteran takımındaki bulunan "Tuğ" ve "Kös" gibi tarihi simge Orhon yazıtlarında ve Dîvânü lugāti’t-Türk’te de hükümranlık sembolü olarak ifade edilmektedir.

Sonuç olarak Türk kültürünün dünya kültür mirasına kazandırdığı en önemli değerlerinden biri olan Mehter Takımı ve Mehter Marşı hakkında cümle kurarken asılsız ve aşağılayıcı yakıştırmaları kullanmayalım.

Muammer Tunahan
Bozkır Gücü Spor Kulübü
Başkanı

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI